Under veckan som gick har Sportfadder besökt Guinea Bissau. Vi var inbjudna av ministeriet för ungdom och idrott för att se hur vi kan samarbeta för att utveckla ungdomsidrotten i landet.

Guinea Bissau är ett av de fattigaste länderna i världen och har en orolig historia kantad av inbördeskrig och statskupper.

Sedan en tid tillbaka har man en ny regering som till stor del består av välutbildade yngre personer varav många bott utomlands och nu valt att flytta tillbaka till hemlandet för att hjälpa till att bygga upp landet. Till exempel är fördelningen på ministerposter 50% kvinnor och 50% män.

De får börja från en väldigt låg nivå men planerna som presenterades för oss är bra och alla verkar tro på vad de gör och har en vilja att bekämpa det kanske största problemet av alla, korruptionen.

Sportfadder har en chans att vara med och påverka hur ungdomsidrotten ska fungera i landet och man ser gärna Sverige som en modell och förebild för detta.

Sportfadders ordförande Agneta Dahl och sportministern, Dionisio Pereira delar ut bollar till FC Canchungo

Vi ser det som en ynnest och en stor möjlighet att vara med i denna uppbyggnad och vi kommer inom kort att etablera en egen organisation i Guinea Bissau.

Vi kommer definiera flera olika projekt och jobba konstruktivt under de närmaste åren för att hjälpa dem i sin strävan. Vi kommer söka partnerskap i Sverige med såväl företag som myndigheter och idrottsorganisationer i vårt arbete. Vi hoppas att många kommer ställa sig bakom oss och hjälpa till.


Glädje – Gemenskap – Ansvar