Om Sportfadder

Vi hjälper idrotten hjälpa
barn och ungdomar till ett bättre liv.

Vårt övergripande syfte är att ge fler barn och ungdomar möjlighet att delta i organiserad idrott. Vi hjälper de som inte har råd att vara med själva, främst i Afrika men även här hemma i Sverige.

Utvecklingen i Afrika går fort och åt rätt håll men det är för många barn och ungdomar som hamnar vid sidan av.
Vill du hjälpa dem att hitta sin plats i samhället och få tillgång till den utbildning de behöver.
Vi hjälper idrotten att hjälpa dessa ungdomar.
Vi tror på den gemensamma kraften inom idrotten.


Vad är Sportfadder?

Sportfadder är den svenska delen av Esprite de Sport International. www.espritdesport.org 
Vårt huvudsakliga syfte är att ge fler av de fattigaste barnen i Afrika en chans att delta i organiserad idrott.
Genom vårt arbete så bidrar vi även till att utveckla idrotten i Afrika rent generellt.

Vi vet att idrotten har en viktig funktion att fylla och att vi genom idrotten kan ge bättre förutsättningar till flera hundra tusen ungdomar till ett bättre liv och ett bättre samhälle.

På plats i Afrika sedan 2015
Grunden till Sportfadder lades när initiativtagaren Petter Lafrenz under 2015 tillsammans med sina partners Ben Ouattara och Martin Lamprecht bestämde sig för att starta en verksamhet i Afrika med syfte att utveckla idrotten. Ben är Ivorian och av den anledningen så valde man att lägga sin bas i Abidjan, Elfenbenskusten.

Idag samarbetar man med ett stort antal idrottsförbund i Elfenbenskusten och Ghana men håller på att etablera sig i hela Västafrika.

I sitt arbete så har man sett ett enormt behov av att hjälpa till att stärka idrotten och att få ännu fler ungdomar att idrotta och Sportfadder / Esprite de Sport startades under 2018 med syfte att kunna hjälpa till med just detta.


Skapar vi ett beroende av hjälp?

Nej, vårt koncept går ut på att utveckla alla delar av idrotten, även organisation, ekonomi och finansiering. Det finns stora resurser i det Afrikanska samhället och många av ländernas ekonomier utvecklas väldigt fort men resurserna är snett fördelade och ungdomsidrotten hamnar långt ner i prioriteringen. Med kunskap, bra metodik och system så är vi övertygade om att idrotten kommer klara av att finansiera sin egen verksamhet inom en snar framtid.

Så tillsammans kan alla vi som älskar idrott och tror på idrottens viktiga roll i samhället hjälpa idrottsrörelsen i Afrika att stå på egna ben, hjälp till självhjälp.


Ingenting är helt gratis!

Vår filosofi är att hjälpa till att ge förutsättningarna för att utöva sin idrott, men man får ingenting helt gratis. I alla de klubbar vi jobbar med kräver vi en insats i retur. Vanligtvis är det att alla aktiva i klubben ska hjälpa till att jobba i ett projekt i 10 – 20 timmar per år.

Typiska arbetsuppgifter:

 • Jobba med underhåll av idrottsanläggning
 • Samla skräp
 • Sälja något som finansierar deras idrott

Vilka sporter?

På plats i Afrika har vi valt ut ett antal sporter som vi fokuserar på:

 1. Fotboll
 2. Basket
 3. Handboll
 4. Friidrott
 5. Ridsport
 6. Volleyboll
 7. Tennis
 8. Bordtennis
 9. Badminton
 10. Padel
 11. Innebandy
 12. Kampsport

Glädje  –  Gemenskap  –  Ansvar

Stängd